torstai 2. kesäkuuta 2022

Kuva Suomen saaristoalueista tarkentuu – saaristoluokitus julkaistu

Kimmo Nurmio, tutkija, Suomen ympäristökeskus (SYKE)
Elina Auri, johtava asiantuntija, Maa- ja metsätalousministeriö
Sami Tantarimäki, erityisasiantuntija, Maa- ja metsätalousministeriö

Suomen asukkaista lähes 5 prosenttia asuu vakituisesti saaristossa. Näistä saariston asukkaista 96 prosentilla on kiinteä tieyhteys mantereelle tai Ahvenanmaalle. Vapaa-ajan asuntoja saaristossa on paljon, noin 110 000, mikä kattaa 22 prosenttia kaikista Suomen vapaa-ajan asunnoista. Tiedot perustuvat uuteen saaristoluokitukseen, jossa Suomen alueet luokitellaan viiteen alueluokkaan. Saaristoluokituksen päätarkoitus on luokitella Suomen saaristoalueet sisäsaaristoon, välisaaristoon ja ulkosaaristoon sekä tunnistaa saaristoa olosuhteiltaan muistuttavat manneralueet. Luokitus on toteutettu hallinnollisista rajoista riippumattomalla 250 metrin tilastoruutujaolla, joka mahdollistaa kuntia tarkemman alueiden luokittelun. Luokitus perustuu vahvasti alueiden luonnonmaantieteellisiin ja toiminnallisiin tekijöihin.

Saaristoluokituksen avulla saadaan tietoa erityyppisten saaristoalueiden ja saaristomaisten manneralueiden kehityksestä koko maan tasolla. Uuden luokituksen soveltamisessa on keskeistä sen käyttö yhdessä muiden aineistojen ja luokitusten kanssa. Näin se tarjoaa työkalun muun muassa alueiden kehityksen vertailuun, alueellisten ilmiöiden tutkimiseen sekä muutosten seurantaan.

Saaristoluokituksen kautta saatavaa ajankohtaista tilastotietoa hyödynnetään päätöksenteon tukena, kun kehitetään ja viedään eteenpäin saaristoalueiden elinvoimaisuutta. Saaristo- ja vesistöalueiden määrittäminen ja niihin liittyvän tilastoaineiston puute on tunnistettu pitkään saaristo- ja vesistöalueiden kehittäjien parissa. Niinpä saaristoluokitus tulee todella tarpeeseen. Paikkatietopohjainen aineisto mahdollistaa sen hyödyntämisen niin paikallisella, alueellisella kuin kansallisella tasolla.

Saaristoluokitus koostuu viidestä luokasta. Ote luokituksesta Lounais-Suomesta Kemiön ja Hangon seuduilta.

Luokitus on toteutettu paikkatietomenetelmin käyttäen lähtötietoina tarkkoihin sijaintitietoihin perustuvia koko maan kattavia paikkatietoaineistoja. Luokituksen lähtöaineistoina on käytetty maastotietokannasta johdettua saariaineistoa, DIGIROAD-tieverkkoaineistoa, CORINE-maankäyttöaineistoa sekä väestö- ja rakennustietoja. Näiden perusteella on laskettu saarten, mantereen ja vesistöjen pinta-aloja sekä saariston liikenneyhteyksiä että vesistöjen aiheuttamaa saavutettavuushaittaa kuvaavia muuttujia. Saaristoalueet (sisäsaaristo, välisaaristo ja ulkosaaristo) perustuvat vahvasti saarten ja mantereen pinta-alaosuuksiin ja saaristolle olennaisten liikenneyhteyksien olemassaoloon (tieyhteys, lauttayhteys, lossiyhteys, yhteysalusliikenne). Saaristomaiset manneralueet puolestaan tunnistetaan vesistöjen aiheuttaman saavutettavuushaitan perusteella, jolloin aluetyyppiä muodostuu etenkin voimakkaasti vesistöjen rikkomille sisämaan järvialueille ja suurten vesistöjen ympäristöön, missä laajat vesialueet aiheuttavat merkittäviä paikallisia ja seudullisia estevaikutuksia.

Ensisijaisesti saaristoluokitus kuvaa alueiden välisiä eroja vähintään seudullisella ja maakunnallisella tasolla. Luokitus ei kuvaa niinkään yksittäisen paikan ominaisuuksia vaan luonnehtii aluekokonaisuuksia. Alueluokkien rajat on yleistetty siten, että luokitus toimii parhaiten laajempien alueiden tarkasteluissa pyrkien kuitenkin säilyttämään saariston ja mantereen luonnonmaantieteellisen eron mahdollisimman tarkasti luokituksen 250 metrin resoluution puitteissa.

Paikkatietoperusteisen saaristoluokituksen menetelmän ovat kehittäneet Suomen ympäristökeskus yhteistyössä maa- ja metsätalousministeriön kanssa perustuen osaltaan Ubigu Oy:n aiempaan menetelmä- ja aineistokehitykseen. Menetelmä ja luokkien kriteerit on kuvattu tarkemmin luokituksen menetelmäkuvauksessa. Lisätietoa myös luokituksen verkkosivuilla.

Aineistoja avoimesti saatavilla

Paikkatietoaineistona saaristoluokitus on vapaasti ladattavana SYKEn Avoin tieto -palvelussa. Aineisto on myös hyödynnettävissä yhdessä monien muiden aineistojen kanssa muun muassa Liiteri-tietopalvelussa.

Liiterissä aineisto löytyy karttatasona Yhdyskuntarakenne –teemasta. Lisäksi Liiterin tilastoissa on Saaristoalueet -teema, joka sisältää luokitukseen valmiiksi laskettuja tilastoja väestöstä ja vapaa-ajan asuinrakennuksista. Osa näistä tilastoista on saatavilla vain Liiterin sopimuskäyttäjille. Lisäksi Liiterin sopimuskäyttäjät voivat laskea tilastoja saaristoluokituksen perusteella hyödyntämällä palvelun Tilasto-osion toiminnallisia alueita. Lisätietoa Liiterin käytöstä löytyy palvelun verkkosivuilta.

 

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti