perjantai 12. huhtikuuta 2013

Ryhdy Tarkkailijaksi!

Kaarina Vartiainen
 
SADe-ohjelmassa kehitettävän Tarkkailija-palvelun pilottikäyttö on alkanut. Tule mukaan kokeilemaan ja antamaan palautetta!

Jokainen meistä on varmasti joskus törmännyt tilanteeseen, jossa olisi tarvinnut nopeasti ja helposti tietoa oman asuinalueensa tai vaikkapa kesämökkipaikkakuntansa asioista. Ennen tiedon etsiminen on vaatinut lukuisten verkkosivujen läpikäyntiä ja ehkäpä soiton tai kaksikin kuntaan tai jollekin viranomaiselle. Alkukesästä valmistuva Tarkkailija-palvelu tarjoaa näppärän työkalun esimerkiksi oman asuinalueen rakennettuun ympäristöön liittyvien ajankohtaisten asioiden seuraamiseen.

Tarkkailija on karttapohjainen tietopalvelu, jonka avulla voit seurata oman elinympäristösi tai muiden alueiden tapahtumia. Palvelussa voit määrittää itseäsi kiinnostavat aihepiirit ja hankkeet tai rajata tiedonhaun tiettyyn alueeseen. Tämän jälkeen Tarkkailija tiedottaa sinua aina kun uutta tietoa kiinnostuksen kohteistasi on saatavilla. Jos asuinalueellasi on alkamassa vaikkapa kaavoitushanke, josta on tietoa kunnan www-sivuilla, Tarkkailija -palvelu löytää tiedon ja lähettää sen antamaasi sähköpostiosoitteeseen. Vaihtoehtoisesti palvelussa voi käydä selaamassa ajankohtaisia asioita.

Tarkkailija kerää sisältöä eri toimijoiden verkkopalveluista, nyt jo yli 400 sivustolta. Näitä ovat muun muassa kaikkien kuntien www-sivut, ELY-keskusten ja aluehallintovirastojen, maakuntaliittojen sekä rakennettuun ympäristöön liittyvien virastojen ja ministeriöiden sivustot. Palvelu on tehty ensisijaisesti kansalaisille, siis jokaiselle meistä.

Tarkkailija-palvelu on käytettävissä osoitteesta www.etarkkailija.fi Palvelu on vielä kehitysvaiheessa ja palvelun käytössä voi esiintyä häiriöitä sekä sisältötiedot voivat olla puutteellisia. Nyt sinulla on mahdollisuus kokeilla palvelun pilottiversiota ja antaa arvokasta palautetta Tarkkailijan viimeistelytyötä varten. Löytyykö palvelusta asuinalueesi tietoja tarpeeksi kattavasti? Puuttuuko jotain? Onko jokin ominaisuus, joka ei toimi? Palvelun etusivun yläreunasta löytyy Anna palautetta -linkki ja palautetta kerätään keskiviikkoon 24.4.2013 saakka. Odotamme palautettasi!

Kirjoittaja toimii Tarkkailija-palvelun projektipäällikkönä Suomen ympäristökeskuksessa

6 kommenttia :

 1. - Karttarajauksen tekeminen vie aikaa, kun aluetta ei voi laajentaa ottamalla kiinni kuvion reunasta, vaan pitää aloittaa alusta. (tallentaminen poistanee tämän ongelman, mutta vielä en halunnut rekisteröityä).
  - Kuukausi olisi sopiva ajanjakso tiedotteiden tutkimiselle, viikkokin on hyvä, mutta hyppäys suoraan vuoden jaksoon tuo suuren määrän turhaa tarkasteltavaa.
  - Jos on valinnut kaikki aihealueet kiinnostavaksi ja haluaa tarkastella nistä yhtä, sivulta poistuu kaikki muut valinnat (tämä tapahtui myös, kun vaihtoi tarkasteltavan ajanjakson vuodesta viikoksi, erityisesti karttarajauksen poistuminen ärsytti).
  - Tiedotteet olisi hyvä saada tarkasteltavaksi aihepiireittäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset palautteesta. Olemme välittäneet huomiot Tarkkailijan projektitiimille, joka käsittelee ne.

   - Ensimmäinen parannusehdotus karttarajauksen tekemiseen on erinomainen, mutta sen toteuttaminen vaatii vielä teknologista selvitystä ja jatkopohdintaa työmääränsä vuoksi.
   - Ajanjakson rajaaminen on mahdollista toteuttaa.
   - Valintojen poistumisesta tarvitsisimme tarkempaa tietoa, selainversio jne. Ehdotamme ne toimitettavaksi www.etarkkailija.fi:n palaute-linkin kautta, kiitos.
   - Selvitämme toteutusmahdollisuutta tiedotteiden tarkasteluun aihepiireittäin.

   Poista
 2. Hei,

  Rekisteröidyin ja luullakseni tallensin karttarajauksen ja hakuehdot. Mutta käyttäjätunnuksen aktivoinnissa mitään ei ollut jäljellä - vain ihan muualta päin ilmoituksia. Ehkäpä kuuluukin asiaan tässä koekäyttövaiheessa?

  Tarkkailijan kautta palautteen antaminen tai muukaan säätö ei onnistu, kun on vissiin liian vanha selainversio.

  Ja tuo sama havainto karttarajauksen tekemisestä, että kun yrittää hienosäätää aluetta, katoaa aiemmin vaivalla värkätty alue.

  nimimerkki "Epätietoinen Etu-Töölöstä"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset palautteesta. Olemme välittäneet huomiot Tarkkailijan projektitiimille, joka käsittelee ne.

   Tarkkailijan pilottiversiossa on tuki seuraaville selaimille Internet Explorer 9 ja 10, Chromen, Firefoxin, Operan ja Safarin uusimmat versiot. Vanhemmilla selaimilla ilmenee virhetilanteita ja palvelu ei toimi suunnitellusti.

   Pilottivaiheessa on mahdollista rekisteröityä ja kirjautua saaduilla tunnuksilla sisään. Kirjautumisen jälkeen hakuehdot tulee tallentaa vahdiksi. Katso lisää palvelun ohjeista.

   Palaute-linkki toimii em. selainversioilla. Palvelun www-sivuille tultaessa käyttäjää informoidaan vanhasta selaimesta, mikäli sellainen on käytössä.

   Karttarajaus toimii myös em. selainversioilla.

   Mikäli käytössäsi on jokin mainituista selainversioista ja kuvaamiasi virhetilanteita esiintyy edelleen. Laitathan palautetta www.etarkkailija.fi:n palaute-linkin kautta. Liitä mukaan myös tiedot käyttämistäsi selainversioista.

   Poista
 3. Hei,

  Yleisesti kansalaiselle tarkoitettu palvelu pitäisi minun mielestä toimia IE 8 - versiolla, koska tuo selaimen markkinaosuus on vielä yli 20 % ja on yleisin selainversio (http://netmarketshare.com/browser-market-share.aspx?qprid=2&qpcustomd=0).

  XP:hen ei saa uudempaa IE-versiota ja noita XP/IE8-käyttäjiä on vielä aika pitkään verkossa eikä osa käyttäjistä halua käyttää syystä tai toisesta muita selaimia.

  Tämä tietysti rajoittaa uusien teknologioiden käyttöä uusien palveluiden kehittämisessä, mutta kannattaisi ottaa huomioon.

  VastaaPoista
 4. Kiitokset palautteesta. Olemme välittäneet huomiot Tarkkailijan projektitiimille, joka käsittelee ne.

  Tällä hetkellä on kyseessä pilottivaihe ja lopullisen palvelun tuettavia selaimia ei ole vielä päätetty. IE8 käyttöaste on Suomessa n. 6% oheisen linkin mukaan http://gs.statcounter.com/#browser_version-FI-monthly-201301-201303-bar.

  VastaaPoista