perjantai 22. maaliskuuta 2013

Harava valloittaa maailmaa – espanjalainen Vitoria-Gasteiz ottaa Haravan käyttöön yleiskaavan valmistelussa

Kaarina Vartiainen ja Kari Oinonen

Harava-työkalu on saanut ensimmäisen kansainvälisen käyttökohteensa espanjalaisen Vitoria-Gasteizin, tutummin Vitorian kaupungin, yleiskaavatyössä. Harava-palvelun demo käännettiin palvelun ICT-toimittajan Dimenteq Oy:n toimesta espanjaksi alkuvuodesta, jotta se helpottaisi yhteistyön käynnistämistä. 

Valmistelu huipentui SYKEn ja Dimenteqin väen Espanjan matkaan maaliskuussa. Matkan tavoitteena oli perehdyttää espanjalaisia tutkijoita, virkamiehiä ja suunnittelijoita Haravaan sekä varmistaa käyttöönoton onnistuminen. Myös SADe-ohjelma ja muut Elinympäristön tietopalvelut herättivät paljon mielenkiintoa espanjalaisten keskuudessa.

Vilkasta keskustelua Vitorian kaupungin edustajien kanssa

Harava-palvelun sisältökysymysten pohdintaa

SYKE on tehnyt usean vuoden ajan yhteistyötä Espanjan Bilbaossa sijaitsevan Tecnalian Ympäristöyksikön kanssa. Tecnalia on VTT:tä vastaava organisaatio ja se tulee toimimaan Harava-palvelun jälleenmyyjänä Espanjassa. Jo Harava-palvelun toteutuksen alkuvaiheessa esiteltiin työkalun ideaa myös Tecnalialle. Vastaanotto oli positiivisen innostunut. Harava-palvelun toteutustyön edistyessä yhteistyö espanjalaisten kanssa tiivistyi ja Tecnalia etsi Haravalle sopivaa kohdetta. Pohjois-Espanjassa sijaitseva, noin 240 000 asukkaan Vitorian kaupunki innostui Haravan käytöstä kansalaisten mielipiteiden keruuvälineenä ja osallistumistyökaluna. Vitoriassa on parhaillaan käynnissä yleiskaavoitusprosessi, johon liittyen kerätään asukkaiden mielipiteitä, kommentteja ja ideoita Haravan avulla.

Haravan käyttöönottoon Espanjassa ei käytetä SADe-ohjelman rahoitusta. Yhteistyötä tehdään muun muassa EU:n COST-ohjelman puitteissa. Sen tarkoituksena on saattaa yhteen eurooppalaisia tutkijoita ja tutkimuslaitoksia.

Bilbaon iltavalaistusta Guggenheim-museon edustalla
Lisää Vitorian hankkeesta on luettavissa espanjalaisten näkökulmasta myöhemmin keväällä täältä blogista.

Kirjoittajat työskentelevät tiiviisti SADe-hankkeessa ja odottavat innolla espanjalaisen kyselyn avautumista

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti