torstai 31. tammikuuta 2013

Kävellen ja sävellellen - kaupunkisuunnitteluprosessin avoimuudesta

Olli Poutanen

Whose* Issues on Aalto-yliopiston Creative Sustainability -maisteriohjelman opiskelijoiden toteuttama projekti, joka oli osa virallista Helsingin design-pääkaupunkivuoden ohjelmaa. Mukana oli opiskelijoita niin Aallosta kuin ulkopuoleltakin; kaikkiaan kolmattasataa fyysisesti ja tuhansia virtuaalisesti osallistuneita ihmisiä. Projektin ytimessä oli pyrkimys tavata Helsingissä asuvia ihmisiä kaupunkiympäristössä, olla läsnä ja antaa vapaa sana. Kohtaamiset tapahtuivat kantakaupungissa ja sen välittömässä läheisyydessä.

Projektimme kartoitti mahdollisuuksia inspiroida kaupunkisuunnitteluprosessin valmistelua. Toisin sanoen halusimme antaa yksittäisille ihmisille mahdollisuuden kertoa, mihin yhteiskunnan ja ympäristön ilmiöihin heidän mielestään tulisi kiinnittää huomiota kaupunkisuunnittelussa. Lisäksi halusimme erilaisten tiedonvaihtoon ja dialogiin kannustavien palvelujen avulla kutsua ihmisiä kollektiiviseen oppimisprosessiin. Yhteisen matkan pääteasemalla eli Punavuoren paviljongissa järjestetyssä työpajassa syntyi määritelmiä kolmesta huomion arvoisesta kaupunkisuunnittelullisesta teemasta. 
Pavinjongin työpaja houkutteli paikalle paljon väkeä

Prosessimme rakentui neljän peruspalikan varaan: informaatioisku Lasipalatsinaukiolla, kävelyhaastattelut, vuorovaikutus projektin nettisivuilla ja visiointityöpaja.

Sekä järjestäjät että osallistujat olivat projektissa vapaaehtoisesti mukana. Näin ollen oli luontevaa satsata projektin avoimuuteen ja osallistumiskynnyksen madaltamiseen. Henkilökohtaisuus oli yksi keskeisistä sitoutumista edistäneistä elementeistä. Kävelyhaastatteluihin perustuva lähestymistapa mahdollisti luottamuksellisen yhteyden rakentamisen ja siten melko intiimeistäkin aiheista keskustelun. Kävelyistä editoitiin puheenvuoron ydinsanoman kiteyttämään pyrkinyt video, jonka avulla yksilön kokemus jaettiin sekä projektitiimin sisällä että nettisivuillamme. Katso videot: Vanhankaupunginlahti,  Seppo Renwallin puisto, Valtterin kirpputori- Sofiantalo, Töölönlahti sekä Musiikkitalo - Katajanokka.

Videoita editoidessamme karsiutui paljon kävelyjen aikana tehtyjä huomioita sillä halusimme kiteyttää pisimmillään yli kaksituntisiksi venyneitä kävelyitä muutaman minuutin kompaktiin pakettiin. Keräsimme videoista kuitenkin suuren määrän ideoita ja kommentteja Excel-taulukkoon. Jalostimme dataa päivittämällä tietoja Googlen karttapalveluun. Kartan kautta havainnot ovat laajemman joukon, kuten esimerkiksi kaupunginosayhdistysten, käytössä myös jatkossa. Karttapalvelu oli projektimme hittielementti kävijämäärillä mitaten. Kartan tietoja on käynyt tutkailemassa lähes 10 000 käyttäjää.

Lisätietoa projektista: artikkeli työpajasta, artikkeli
Kivinokasta & Projektikuvaus CS-sivustoilla.

Työpajan aihepiirit lyötiin lukkoon työpajaa edeltävällä viikolla projektimme nettisivuilla järjestetyssä äänestyksessä. Työpajassa yhteistä visiota etsittiin mm. pääkaupunkiseudun pyöräilymahdollisuuksien, uusien ei-kaupallisten oleskelutilojen ja Kivinokan alueen tulevaisuuden suhteen.

Minusta kaikki projektissa hyödyntämämme tiedon avoimuutta ja saavutettavuutta edistämään pyrkineet tekniikat olivat toimivia. Jatkossa työkalujen vaikutusmekanismeja kuten myös menetelmien, projektin vaiheen ja ajoituksen suhdetta olisi hyvä tutkailla tarkemmin. Nerokkaasti hyödynnettyinä avoimen suunnittelun menetelmillä voidaan generoida valtavasti ymmärrystä, innostusta ja inspiraatiota!

Kirjoittaja on Aalto-yliopiston Creative Sustainability -maisteriohjelman muotoilun opiskelija

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti