keskiviikko 19. joulukuuta 2012

Elinympäristön tietopalvelut – katsaus menneeseen vuoteen

Vuosi 2012 on ollut kiireistä, mutta samalla todella mielenkiintoista aikaa elinympäristön tietopalveluiden kehittämisessä. Mitä kaikkea onkaan vuoden aikana ehtinyt Haravan, Tarkkailijan ja Liiterin kehitystyössä tapahtua? Olemme valmistelleet ja tehneet kilpailutuksia, valinneet toimittajia, pitäneet työpajoja, tutustuneet pilottien tarpeisiin, kokoustaneet,  pitäneet esityksiä seminaareissa ja messuilla, kirjoittaneet juttuja lehtiin ja meistä on kirjoitettu tiedotusvälineissä, löytäneet uusia yhteistyömahdollisuuksia ja suunnitelleet tulevaa.

Elinympäristön tietopalvelut olivat esillä marraskuussa pidetyillä Paikkatietomarkkinoilla
Kyselypalvelu Haravan toteutus kilpailutettiin keväällä ja toteuttajaksi valittiin kesäkuussa Dimenteq Oy. Haravan rakentaminen aloitettiin alkusyksystä. Tällä hetkellä keskitytään ylläpitäjän työkaluun, jotta palvelun käyttö olisi kyselyiden toteuttajalle vaivatonta ja selkeää. Vastaajan näkymästä saa ensimakua Harava protosta, mutta joitakin muutoksia tehdään myös tähän. Pilottiorganisaatioiden kanssa työstetään kysymyssarjoja ja tammikuussa pilotit saavat nähtäväksi hankkeittensa kysymykset kyselymuodossa.  Pilottien kanssa työstetyt kysymyssarjat ovat Harava -palvelussa muiden käytettävissä joko sellaisenaan, tai niitä voi myös muokata omiin tarpeisiinsa sopivaksi. Palvelun ensimmäinen aikaistettu käyttöönotto tehdään jo helmikuun alussa yhden pilottiorganisaation kanssa, ja huhtikuussa käyttöönottoja tulee lisää.

Vahtipalvelu Tarkkailijan toteutus kilpailutettiin kesän ja syksyn aikana, ja tarjouskilpailun voitti Solita Oy, jonka kumppaneina palvelun tuottamisessa toimivat Leiki, SITO (karttapalvelut), ja IBM (kapasiteettipalvelut). Tarkkailija on räätälöity järjestelmä, ja se pohjautuu Leikin Focus -tuotteeseen, jonka koneäly löytää kuhunkin aihealueeseen liittyvät käyttäjää kiinnostavat sisällöt ja dokumentit. Tarkkailijan toteutus on myös lähtenyt vauhdilla käyntiin, ja ensimmäiset käyttäjät pääsevät kokeilemaan beetaversiota jo ensi vuoden alkupuolella. Palvelu valmistuu ensi kesään mennessä.

Tietopalvelu Liiterin toteuttaminen on aloitettu järjestelmän perustana toimivan tietovaraston rakentamisesta. Tietovarastoon tallennetaan kattavasti kaavoitusta ja rakennettua ympäristöä kuvaavia tietoja, tarkimmillaan 250 metrin ruuduissa. Tietovaraston lisäksi Liiterin lähtötietoina toimivat paikkatietoaineistot. Liiterin tavoitteena on mahdollisimman sujuva integraatio kartan ja tilaston välillä. Tietovarastoon tallennetaan valmiiksi suuri määrä maankäytön suunnittelua, yhdyskuntarakennetta ja elinympäristön laatua kuvaavia tilastoja, jotka käyttäjä saa haettua nopeasti ja helposti. Se tarjoaa kuitenkin mahdollisuuden laskea tilastoja myös lennossa vaikkapa omaa aluerajausta käyttäen. Pyrkimyksenä on, että Liiterin käyttäjä pääsee analyyseissä hyödyntämään myös alkuperäisiä salaamattomia yhdyskuntarakenteen seurantajärjestelmän (YKR) aineistoja, kunhan se tehdään tietosuojan kannalta riittävän suurina alueina. Tietovaraston valmistumisen tavoiteaikataulu on toukokuun loppu 2013, minkä jälkeen alkaa käyttöliittymän toteutus. Tietovarastotyön rinnalla suunnitellaan tietosisältöä ja palvelukokonaisuuksia erilaisiin käyttötarpeisiin.

Tietopalveluiden jouluntoivotukset! 
(Kuva muokattu Elinympäristön tietopalvelut -esitteestä)
Tällaisista tunnelmista jatketaan aherrusta jälleen ensi vuonna. Kiitokset kaikille mukavasta ja innostavasta yhteistyöstä! Myös blogi hiljenee joulurauhan ajaksi - uusia kirjoituksia luvassa jälleen tammikuussa!

SYKEn SADe-porukka toivottaa kaikille hyvää joulua ja onnea vuodelle 2013!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti