torstai 26. huhtikuuta 2012

Tyyntä myrskyn edellä? – Yhteistyöllä tietopalveluiden kehittämiseen

Sanna Jokela

Elämme murrosvaiheessa sähköisten tietopalveluiden kehityksessä. Palveluita syntyy ja kuolee ja käyttäjien vaatimustaso kasvaa koko ajan. Varsinkin käyttäjien toimintamallien suunnittelussa ja tiedottamisessa on vielä parantamisen varaa – ks. pienimuotoiseksi farssiksi muodostunut Helsingin sosiaaliviraston E-design video. Oli tämä vitsi tai ei, käyttäjien mukaan on mentävä ja siinä tahdissa on pysyttävä. Siksi sähköisten palveluiden kehittäminen pitääkin olla pitkäjänteistä ja mahdollisimman lähellä käyttäjiä.

Valtion hallinnon taholla vauhditetaan asian etenemistä, mutta mitä tapahtuu paikallisella tasolla? Pieni valittava ääni kuuluu kuntien suunnalta; ei tiedetä mitä tuleman pitää, ei ehdi, ei jaksa, olemme yksin tämän asian kanssa... Kuntien tavallistenkin palveluiden tarjoaminen on kuntaliitosten myötä murroksessa, miten siis käy sähköisten palveluiden? Odotuksen paine tuntuu ilmassa.

Tässä tilanteessa mielestäni vaihtoehdoksi jää yhdistää voimavaroja ja aloittaa alueellinen yhteistyö eri toimijoiden välillä. Internet yhdistää ja on kadottanut rajoja. Voidaanko unohtaa ne kuntarajat hetkeksi ja katsoa kokonaiskuvaa ja kehittää alueellista yhteistyötä sähköisten palveluiden kehittämisessä?

Koen, että alueellisen tason palveluiden kehittämiselle on juuri nyt oma paikkansa ja aikansa. Lounais-Suomen paikkatietokeskus Lounaispaikka on jo kerännyt kymmenen vuoden ajan alueen paikkatietoaineistoja yhteen, tuottanut niihin liittyviä sähköisiä palveluita ja näin alueellinen yhteistyöverkosto on syntynyt. Paikkatiedot itsessään eivät enää riitä, sillä niiden tulkintaan tarvitaan paljon muitakin tietolähteitä.

Olemmekin yhteistyössä alueen organisaatioiden kanssa suunnittelemassa ns. Lounais-Suomen Aluetietopalvelua, jonne alueen viranomaiset voivat tuottaa tilastotietoja, raportteja, selvityksiä, tehdä kyselyitä ja keskustella tuloksista verkostojensa kesken. Tekninen kehitys tullaan toteuttamaan yhteistyössä, sisällöistä puolestaan vastaavat omien alojensa ammattilaiset. Jo nyt ajatus on innostanut neljä eri verkostoa Lounais-Suomen Aluetietopalvelun osaksi. Syksyllä 2012 on tarkoitus julkaista ensimmäinen versio palvelusta.

Lisätään vielä yhteydet valtakunnallisen tason avoimen lähdekoodin työkaluihin, joita SADe-ohjelmassa ja Maanmittauslaitoksella paikkatietopalveluiden suhteen kehitetään, niin tuloksena meille on muodostumassa todella hieno tekninen kokonaisuus, joka kasvaa yhteistyön voimalla koko ajan.

Näen, että sähköisten palveluiden kehittämisessä ollaan etenemässä sähkömyrskyn ytimeen. Odottava painostava tunne on muuttumassa keväiseksi sateen ropinaksi!

Kirjoittaja on Lounaispaikan paikkatietoyhteistyön koordinaattori

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti