keskiviikko 29. helmikuuta 2012

Suomesta rakennetun ympäristön tieto-, asiointi- ja vuorovaikutuspalvelujen edelläkävijä

Joona Majurinen ja Kaarina Vartiainen

Kansalaisten ja hallinnon tiedonvaihdossa ja vuorovaikutuksessa on paljon maailmalla toimivaksi todettuja, mutta Suomessa vielä hyödyntämättömiä mahdollisuuksia. Yhdistämällä näitä suomalaisiin nykyisiin vahvuuksiin − laadukkaisiin kartta- ja rekisteriaineistoihin – on mahdollista kehittää Suomesta rakennetun ympäristön tieto-, asiointi- ja vuorovaikutuspalvelujen edelläkävijä.

Ympäristöministeriön vastuulla on SADe-ohjelman Asumisen ja Rakentamisen ePalvelut -kokonaisuus. Sen tarkoituksena on tuottaa asumiseen ja rakennettuun ympäristöön liittyviä sähköisiä palveluita erilaisten lupien hakemiseen sekä tieto- ja analyysitarpeisiin. Asumisen ja rakentamisen ePalvelut jakautuu kolmeen osakokonaisuuteen: rakentamisen lupapalvelut, asumisen palvelut ja elinympäristön tietopalvelut. Sähköisten rakentamisen lupapalvelujen kautta voi tulevaisuudessa hakea muun muassa rakennus- ja toimenpidelupia sekä poikkeamispäätöksiä. Myös kuntien ympäristölupien ja -ilmoitusten haku tulee muuttumaan sähköiseksi. Asumisen palveluihin on tulossa vuokra-asuntojen hintatietopalvelu, joka tarjoaa tietoa asuntojen vuokratasosta. Katso lisää Asumisen ja Rakentamisen ePalvelut esittelyvideosta.


Tavoitteena on sähköistää palvelut vuoteen 2013 mennessä. Tämän jälkeen palveluntarjoajat voivat siirtyä käyttämään sähköisiä palveluja perinteisten rinnalla. Ensimmäisiä palveluja saadaan käyttöön ja kokeiltaviksi vuoden 2012 aikana. Useimpiin Asumisen ja Rakentamisen ePalveluihin tulee osaksi karttakäyttöliittymä. Se lisää huomattavasti palvelujen käytettävyyttä sekä mahdollistaa asioiden havainnollistamisen.

Joona Majurinen toimii projektipäällikkönä ympäristöministeriössä ja Kaarina Vartiainen tutkijana Suomen ympäristökeskuksessa

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti